Al eerder heb ik geschreven over het gebruik van bloggen over literatuur in de klas. Aan het begin van het jaar heb ik de leerlingen van twee klassen, een 4VWO en een 5VWO, gezegd dat ze geen boekverslagen meer mochten schrijven, maar dat we de volgende 2 of 3 jaren met elkaar in gesprek gingen via weblogs. Iedere leerling heeft nu een weblog en zij moeten daar schrijven over de gelezen boeken. Ook moeten ze minstens drie keer reageren op een weblog van een andere leerling.
Gaat dat nou lukken, worden het geen overgeschreven boekverslagen online, denken ze meer na en is het leuker voor de leraar, voor mij dus? Ik ben er open ingestapt en wilde kijken wat daar uit zou komen. Het is nu het eind van het jaar en tijd om terug te kijken. Er is inmiddels een leuk stuk hierover geschreven door Carla Dessain verschenen in Vives 2009 Wie schrijft die blijft, wie blogt wordt bezocht.
Ik wilde de blogs op onze eigen server hebben draaien en de gebruikersvriendelijkheid van de online blogsservers is nog niet zo groot. Gelukkig had ik een leerling in mijn 5V klas, Bas Hinteman, die een expert is in html, blogs en websites. Ik heb hem gevraagd om de baas te worden van het hele bloggebeuren en het technisch voor elkaar te krijgen. Dit heeft hij briljant gedaan. Mijn rol was alleen bedenken dat ik dit wil, een specificatie in dialoog hem doorspreken hoe ik het zou willen en hij ging aan de gang. Daarna heb ik tegen collega’s ( ineens wilden veel meer klassen werken met blogs) en leerlingen dat er een baas was van de blogomgeving en dat is Bas. De leerling is trots en gemotiveerd en het onderwijs is een stapje vooruit. Duidelijk win-win.
Het jaar daarna moest hij een profielwerkstuk maken en heb ik hem gevraagd de website van de school te verbeteren. De schoolleiding heeft daarom toegestemd en de website is heel veel beter geworden. Altijd mensen ( en leerlingen zijn ook mensen) aanspreken op hun expertise.
Waar ben ik tevreden over? Het belangrijkste is dat er steeds meer blogs komen die een heel persoonlijke beschrijving van een leeservaring geven. Dit zag ik in boekverslagen veel minder.
Hoe zou dat komen? Ik denk omdat ik vaker met ze praat over hun weblogs, ik vaker direct reageer ( ik heb alle blogs in de RSS feed staan) en ze langzamerhand ook gaan kijken bij elkaar. Natuurlijk zie je nog steeds van die uitgebreide blogs met teveel samenvatting en teveel biografische informatie die niet uit eigen koker komt. Rome is niet op een dag gebouwd. En de leerlingen beginnen er meer lol in te krijgen. Ze zeggen mij soms dat dit veel leuker is dan stomme boekverslagen schrijven. En daar ben ik het roerend mee eens.
En voor de meester is het veel leuker om blogs te lezen en daar op te reageren. En ik raak ook niets meer kwijt. En zij ook niet. Ze zien het voordeel dat ze over drie jaar nog weten welke boeken ze hebben gelezen en wat ze daar ook weer van vonden.
Wat kan beter? Het is nog lang niet zo’n interactieve plek als Janien had met haar leerlingen in de Sausage Machine. En dat wil ik wel meer. Er zou veel meer kunnen gebeuren dan seriële monologen met enkele reacties. Daar ben ik over aan het denken.
En laat me vooral weten wat je ervan vindt, via Twitter, als reactie op dit bericht of gewoon via mijn mail. Zelfs snailmail mag Image may be NSFW.
Clik here to view. Als ervaren bloglezer weet je waar je mijn gegevens kunt vinden. Zo niet, want je bent per ongeluk terecht gekomen op deze edublog, ga dan naar mijn CV online voor meer informatie.